Polderboek over juffers en rakkers rond de Plas van Van Buijsen
‘Flodderen in Pijnacker’

Nog een voorbeeld van een boek op maat is het door Anton Stig geschreven polderboek ‘Flodderen in Pijnacker.’ Hierin wordt verhaald over de Plas van Van Buijsen. Dat is een eind 19e eeuw door turfwinning ontstaan viswater. Het viswater, van oudsher gepacht door de Haagsche Hengelaarsvereniging, ligt in een gebied waar in de toekomst een kleine 2500 woningen zullen worden gebouwd: de nieuwe woonwijk Keijzershof. “Waarmee zand gaat over syne laeche weylande, maar hopelijk niet over hun verleden,” aldus Stig, die op zijn ontdekkingsreis door de archieven achterhaalde dat “De Plas” al “minstens honderdtwintig jaar” zou moeten bestaan.
Stig schreef het boek als ‘een persoonlijk eerbetoon’ aan ‘De Plas’, omdat hij daar in zijn jeugd vaak met zijn vader heeft gevist. In het boek wordt verder ingegaan op ruwweg tweehonderd jaar turfwinning in Pijnacker door het Pijnackerse geslacht van ‘veenmannen’, de Van Buijsens. Deze Van Buijsens hebben de afgelopen twee eeuwen tal van bestuurlijke functies in Pijnacker (en Nootdorp) bekleed. Toch is er nergens in het dorp een laan, straat of steeg naar deze veenmannen vernoemd. “In die zin kan het boek misschien toch ook nog eens een nuttige inspiratiebron zijn voor de commissie Straatnaamgeving. Want ook voor de straten in de deze nieuwe woonwijk Keijzershof zullen straks namen verzonnen moeten worden,” aldus Stig.

Boek bestellen? Zie onderin
Op zijn ontdekkingsreis door de archieven, ontdekte de schrijver van het polderboek dat respectievelijk in 1885 en 1888 door de familie Van Buijsen nog vergunning is aangevraagd voor het afgraven van stukken veenweide. Zo heeft de plas zijn uiteindelijke vorm gekregen en zou inmiddels dus minstens 120 jaar moeten bestaan. “Noem het op,” aldus Stig in zijn boek, ”en de voormalige veenafgraving heeft het in de afgelopen decennia allemaal ondergaan: als leverancier van turf, als ijsbaan, als oord voor stropers, als visdomein, als dankbaar decor voor fotografen en de laatste jaren vooral als een van de weinige plekjes waar de natuur nog enigszins haar gang kan gaan.”

Visdomein
De voormalige veenafgraving staat vooral bekend als visdomein waar in de loop der jaren vele honderden liefhebbers van de hengelsport te vinden zijn geweest. Het viswater wordt al sinds 1927 gepacht door de ’s-Gravenhaagsche Hengelaars Vereeniging en behoort daarmee tot één van de oudste viswateren van deze club. Voor de pacht eind jaren twintig rond was, kwam eerst een deftige bestuursdelegatie van de visclub naar Pijnacker om het nieuwe viswater met eigen ogen te aanschouwen. Uit keurig handgeschreven notulen van de club blijkt dat het Pijnackerse viswater op vrijwel elke bestuursvergadering onderwerp van bespreking is geweest. In het boek komen met name bestuursleden Rob Cramer en Ton van der Spiegel daarover aan het woord.

Ontdekkingsreis

De ontdekkingsreis van Stig werd menigmaal gekruist door vroegere dorps- of generatiegenoten. Personen, die – ieder vanuit hun eigen invalshoek – iets met De Plas van doen hadden. Bijvoorbeeld Wim van der Ende, een zoon van vormalig plasbeheerder Geert van der Ende. Verder ook een nazaat uit het geslacht van Pijnackerse veenmannen, de Van Buijsens, waarnaar De Plas is vernoemd.

Specificaties

Titel: ‘Flodderen in Pijnacker’, subtitel: Polderboek over juffers, rakkers en veenmannen rond de Plas van Van Buijsen.’ 48 pagina’s fullcolour met nostalgische en actuele foto’s. Auteur: Anton Stig.
Het boek is verkrijgbaar bij boekwinkels in onder meer Pijnacker en Delft en bij het Delftse gemeentearchief.

Boek bestellen

U kunt het boek ook rechtstreeks bestellen. Het boek wordt u dan per post toegezonden. De kosten van het boek zijn €19,95 exclusief verzendkosten (binnen Nederland €2,50). bij afname van meerdere exemplaren worden interessante kortingen geboden. Bestellingen: info@antonstig.nl of [06] 51 78 92 96.


Naar de beginpagina